Razgovarajmo o plodnosti

Razgovarajmo o plodnosti

Kada se raspravlja o ženskoj plodnosti, često postoje dvije krajnosti - ili se vrši prevelik pritisak na žene ili se potpuno zanemaruje dob, zdravstveno stanje i obiteljska anamneza, odnosno čimbenici koji bi mogli igrati važnu ulogu u sposobnosti začeća.

Između ovih faktora postoji zdrava ravnoteža, a ta ravnoteža ovisi o tome koliko su žene educirane o svojoj plodnosti, a ne pod pritiskom okoline.

Prečesto žene koje dolaze kod nas, imaju osjećaj kao da ne mogu kontrolirati svoje želje i svoje bojazni kao ni svoja razmišljanja. Mnogi savjeti obitelji i prijatelja mogu i vjerujemo da jesu, dobronamjerni, ali odluka na kraju ipak ovisi o ženi. Još nešto, na žalost, pitanje plodnosti ne ovisi o našim odlukama ili željama.

Želimo da se naše pacijentice osjećaju samouvjereno u svoje zdravstvene odluke, pa smo vam pripremili nekoliko važnih činjenica o plodnosti, bez obzira na to je li planiranje obitelji u vašoj bliskoj budućnosti ili ne.

Ne morate paničariti ako ne zatrudnite odmah! Ženama mlađim od 35 godina savjetuje se da potraže mišljenje svog ginekologa i / ili stručnjaka za plodnost tek nakon što je prošlo godinu dana od kako ste počeli s pokušajima začeća. Ženama u dobi od 35 godina i starijima preporučuje se da pokušavaju barem šest mjeseci prije nego što krenu s konzultacijama.

Neredovitu menstruaciju ne treba zanemariti. Je li menstruacija neredovita? Oblina? U tragovima? Uvijek kasni? Uvijek dolazi prije vremena? Ako je to slučaj, molimo zakažite termin kod svog ginekologa kako biste razgovarali o vašem menstrualnom ciklusu i bilo kakvim nedoumicama. Neredovite menstruacije obično se zanemaruju jer su žene navikle na ideju da jednostavno moraju živjeti s tim, čak i ako to utječe na njihovu svakodnevnu rutinu i smanjuje kvalitetu života. Neredovite menstruacije mogu ukazivati na temeljno zdravstveno stanje, što u konačnici može utjecati i na samu plodnost.

Seksualno zdravlje utječe na plodnost.  Određene seksualno prenosive bolesti odgovorne su za neplodnost i kod muškaraca i kod žena. Loše seksualno zdravlje može otežati začeće i održavanje zdrave trudnoće. Redovno testiranje na spolne bolesti preporučuje se i u ponudi Poliklinike Atria.

Određena ginekološka stanja povezana su s neplodnošću - endometrioze i sindrom policističnih jajnika (PCOS) povezani su s neplodnošću i ponavljajućim pobačajem. Ako vjerujete da imate simptome povezane s endometriozom ili PCOS-om ili ako ste već dobili dijagnozu i želite započeti proces začeća, zatražite razgovor s liječnikom, po mogućnosti subspecijalistom za humanu reprodukciju. Dr. Gordana Planinić-Radoš, univ. mag. med., spec.ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije u Poliklinici Atria će svakoj pacijentici posvetiti posebnu pažnju i odgovoriti na sva njena pitanja te odrediti jesu li potrebna dodatna ispitivanja i / ili mogućnosti liječenja.

Problemi s plodnošću predstavljaju jednu od onih životnih situacija koje nije moguće razumjeti dok ih ne iskusimo na vlastitoj koži. Zato je bitno, bez obzira, planirate li trudnoću u skoroj budućnosti ili „možda kasnije“, već danas početi razgovarati sa svojim ginekologom.  Kad se upoznate sa svim opcijama, imate slobodu izbora – slobodu da sami kreirate nastavak svoje životne priče.

Vezane vijesti