Što je dermatoskopija?

Dermatoskopija je jednostavan i bezbolan pregled kože.

Dermatoskopija omogućuje dermatologu da točnije identificira pigmentirane kožne lezije, čime se ponekad može izbjeći nepotrebno uklanjanje madeža ili biopsija kože. Dermatoskopija također omogućuje dermatologu praćenje madeža i drugih pigmentiranih kožnih lezija na promjene.

Dermatoskopija se najčešće koristi za pomoć u identificiranju kancerogenih lezija kože, poput melanoma ili karcinoma bazalnih stanica.

Dermatoskopija se radi kako bi se pomoglo u razlikovanju kancerogenih i nekanceroznih lezija kože jer ponekad može biti teško razlikovati rak od lezija kao što su seboreična keratoza, hemangiomi, atipični madeži i benigni lentigini. Rani melanom može biti posebno teško identificirati jer može izgledati slično nekanceroznom nevusu.

Može se koristiti za prepoznavanje i praćenje drugih stanja kože kao što su vitiligo, diskoidni eritematozni lupus i lichen planus.

Rizici i kontraindikacije

Za ovaj postupak nema rizika niti kontraindikacija. Vrlo je siguran i može se koristiti za sve tipove kože i sve dobi.

Rezultati dermatoskopije su trenutni. Ako se nakon pregleda vaš dermatolog uvjeri da je kožna lezija bezopasna, ništa više ne treba učiniti no, pregled madeža preporuča se učiniti jednom godišnje, a kod osoba s povišenim rizikom češće prema savjetu dermatologa. U slučaju da uočite promjene u madežu, u smislu pojave asimetrije, nepravilnosti rubova, promjenu boje ili povećanje promjera madeža, u slučaju krvarenja ili svrbeža, svakako se obratite dermatologu na konzultacije.

Vezane vijesti