Kemijski piling

Primjena kemijskih peelinga je jednostavna estetska metoda kojom se postiže osvježenje kože, rješavanje tamnih mrlja, oštećenja od sunca, bora, ožiljaka te pomlađivanja kože. Mogu se primijeniti najčešće na područje lica, ruku, prsa, leđa i vrata. Kemijskim pilingom odstranjuje se površni do dublji sloj kože pri primjeni jedne ili više kemijskih kiselina. Upravo prema dubini djelovanja kemijski pilinzi se dijele na površne, srednje i duboke. Nakon što se oguli sloj kože, stare stanice kože se odljušte, a ispod ostane koža koja se regenerira. Na taj način koža je glatka, sjajna s manje bora, smeđih mrlja i ožiljaka.

Ovisno o stanju kože i učinku koji se želi postići, površinski pilinzi su izbor kod potrebe za osvježenjem tona kože i smanjenjem pora. Srednje duboki piling je izbor kod tamnih mrlja, ožiljaka od akne i plićih bora, dok duboki piling zahtjeva primjenu u anesteziji jer se skida dublji sloj kože, najčešće kod potrebe za rješavanjem dubokih bora.

Priprema prije kemijskog pilinga obuhvaća primjenu dermokozmetičkih pripravaka koji u sebi imaju u manjim postotcima kiseline koje skidaju površni sloj kože. Bitno je da osoba u terapiji nije koristila retinoid isotretinoin unatrag 6 mjeseci, kao ni topički retinoid unatrag nekoliko dana.

Važno je napomenuti liječniku, ako osoba ima učestale infekcije Herpes simplex na licu kako bi se provela profilaksa prije tretmana.

Nakon tretmana očekuje se ljuštenje kože, u manjoj ili većoj mjeri, ovisno o pillingu. Kožu je potrebno svakodnevno hidratizirati i upotrijebiti fotozaštitu jer je moguća pojava hiperpigmentacija, pogotovo u osoba tamnije puti.

Tretman kemijskog pilinga može se ponavljati svakih tri do četiri tjedna, ovisno o željenom i postignutom učinku.

Vezane vijesti