LBC test ili PAPA? Koja je razlika? Što je zapravo LBC?

Rak vrata maternice je jedan od najjednostavnijih za prevenciju, odnosno ranu dijagnozu. Postoje dva testa u tu svrhu:

  • PAPA test identificira promjene na stanicama vrata maternice, koje bi se mogle razviti u zloćudne u slučaju izostanka adekvatne terapije
  • HPV test koji identificira HPV virus koji može uzrokovati ove promjene

LBC

Istraživanja pokazuju kako je ova metoda dvostruko osjetljivija od konvencionalne citologije pa je u nekim zemljama u potpunosti zamijenila konvencionalnu metodu za otkrivanje raka maternice i testiranje na HPV viruse. Način prikupljanja stanica je isti kao i kod PAPA testa, no umjesto da se stanice ručno razmazuju na predmetno stakalce, ispiru se u bočicu s otopinom za transport koja štiti stanice. Tim postupkom stanice se otpuštaju u tekućinu koja prihvaća gotovo sve stanice s obriska. Klasičnim PAPA testom samo se dio prikupljenih stanica nanese na predmetno stakalce. 

Ovakav pristup omogućava precizniju analizu i bolje rezultate ispitivanja.

ZAŠTO LBC?

Iz jednog uzorka moguće napraviti više različitih testiranja - ako je na primjer, u slučaju loših rezultata inicijalnog PAPA testa (kada vam je na nalazu npr. Ispisan CIN2 ili CIN3), iz istog uzorka moguće je napraviti dodatno testiranje kako bi se utvrdio uzrok takvih rezultata (npr., testiranje na HPV). Nema ponovnog dolaska ginekologu niti ponovljenih uzimanja uzoraka.

 

U Poliklinici Atria možete obaviti LBC testiranje prilikom redovnog ginekološkog pregleda ili u dogovoru s Vašim ginekologom.

Ukoliko se želite naručiti na LBC test, kliknite na LINK i dogovorite svoj termin.

Vezane vijesti