Godišnji ginekološki pregled

Pripremite se bez stresa za ginekološki pregled

Ginekološki pregled obično je dovoljno učiniti jednom godišnje, ukoliko ne postoji neka dodatna problematika. Redoviti ginekološki pregledi su važni jer se tako na vrijeme mogu primijetiti i najmanje promjene koje ukazuju na bolest reproduktivnog sustava, a samim tim se mogu brzo i uspješno liječiti i izliječiti.

Kada otići na ginekološki pregled

Češći ginekološki pregledi se preporučuju ako primijetite promjene u menstruacijskim krvarenjima, kod bolova u donjem abdomenu, pojačanog vaginalnog iscjetka, abnormalnog nalaza PAPA testa. Češće kontrole potrebne su i ukoliko koristite hormonsku terapiju, imate intrauterine uložak ili spiralu, te ukoliko ste trudni.

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je osmi do dvanaesti dan menstruacijskog ciklusa.

Posjet ginekologu je važan i nakon ulaska u menopauzu i prestanka menstrualnih krvarenja, jer neki zloćudni tumori češći su u menopauzalnoj dobi.

Ukoliko planirate redovitu ginekološku kontrolu naručite se na pregled u vremenu kada nemate menstrualno krvarenje.

Kako se pripremiti za pregled

Dan prije nego što planirate doći na svoj zakazani termin, nemojte stavljati vaginalne tablete, kreme ili gelove jer oni mogu utjecati na rezultate testova te prekriti neka zbivanja.

Neke pacijentice pripreme listu pitanja, kako ne bi zaboravile napomenuti neku svoju problematiku ili pitati ginekologa za savjet, jer vrlo često zbog treme i nelagode znaju zaboraviti pitati ginekologa što ih muči. Možete čak i ta pitanja dan prije poslati mailom, ukoliko imate taj kanal otvoren s vašim ginekologom.

Što uključuje ginekološki pregled

Nakon razgovora slijedi pregled koji ne traje dugo i uz dobru pripremu je u potpunosti bezbolan. Prvo se promotri vanjsko spolovilo, a zatim se uz pomoć spekula izvrši pregled rodnice i grlića maternice te se uzima PAPA test.

Redovitim uzimanjem PAPA testa i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice se može smanjiti za 90%.

Vrlo često žene misle da napravljen PAPA test znači i istodobno testiranje na spolno prenosive bolesti, ali to nije tako. Naime, nlazom PAPA testa se utvrđuje postoje li abnormalnosti epitela na našem grliću maternice, ali ako želimo detaljnije istražiti upalu ili napraviti tzv. skrining (probir) za spolno prenosive bolesti, moramo učiniti ciljane briseve, kao što su:

  • bris na bakterije Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Gardnerella vaginalis, Neisseria gonorrhoeae
  • viruse HPV i Herpes simplex.

Pri pregledu se utvrđuje stupanj čistoće koji predstavlja mikroskopsku analizu iscjetka, gleda se nativni preparat u kojem se analiziraju epitelne stanice, fiziološki nazočni laktobacili, leukociti, bakterije, Trichomonas vaginalis i kvasnice. Zatim slijedi bimanualni pregled koji će vašem ginekologu dati uvid o smještaju, obliku, veličini i bolnoj osjetljivosti maternice i jajnika.

Ultrazvučni pregled

Ultrazvuk nam omogućava promatranje jajnika i maternice, te dijagnosticiranje eventualnih promjena njihove veličine, izgleda i položaja.

Današnju ginekologiju niti kompletnost ginekološkog pregleda ne možemo smatrati potpunom ukoliko nije učinjen i ultrazvučni pregled.

Ultrazvučnim pregledom dijagnosticiramo trudnoću, pratimo rast i razvoj fetusa te otkrivamo nepravilnosti trudnoće.

I na kraju, ginekolog će ukoliko ih je potrebno učiniti preporučiti još neke dodatne pretrage, objasnit će kada će rezultati učinjenih testova biti gotovi i na koji će vas način o njima obavijestiti.

Vezane vijesti