Atopijski dermatitis

U dojenačko doba je jedna od najčešćih dijagnoza atopijski dermatitis. Svako četvrto dojenče ima atopijski dermatitis. Najbitnije za roditelje je dobro se educirati o prirodi same bolesti, primjeni terapije i provođenju njege kod djece s atopijskim dermatitisom jer to je kronična bolest na koži koja se obično gubi nakon prve godine života.

Atopijski dermatitis je jedan od entiteta unutar piramide atopijske dijateze uključujući alergijski kontaktni dermatitis, alergijski rinokonjuktivitis, alergijski bronhitis i astmu. Atopija se nasljeđuje te se može manifestirati na koži i/ili respiratornom sustavu. Uz genetsku podlogu atopije glavni uzročnici nastanka atopijskog dermatitisa su oštećena barijera kože i poremećen upalni odgovor u koži, koji nije smanjen nego povišen. Barijeru kože čine stanice površnog sloja kože, poslagane poput cigli u zidovima, te proteini i masti, koji čine izvanstanično „ljepilo” između stanica. Ako kvaliteta i kvantiteta izvanstanične tvari nije u ravnoteži, dolazi do razdvajanja stanica koje poput „sita” propuštaju vanjske čimbenike u kožu i potiče se upalni odgovor. Jednom potaknut upalni odgovor se nastavlja, prelazi u kroničnu fazu te vrti se „začarani” krug svrbeža, crvenila i suhoće.

Glavni simptom atopijskog dermatitisa je svrbež koji remeti kvalitetu sna, svakodnevne aktivnosti djeteta te kvalitetu života cijele obitelji. Promjene kod atopijskog dermatitisa se tipično pojavljuju oko 3-6 mjeseca života dojenčeta, iako se mogu pojaviti bilo kada u dojenačkoj, dječjoj pa i odrasloj dobi. Ovisno o dobi tipične su lokalizacije promjena na koži. U dojenačkoj dobi su tipična mjesta lice, vlasište, vrat, ekstenzorne strane ruku i nogu. Kasnije u mlađoj dječjoj dobi, do škole, promjene na koži se pojavljuju na pregibima ruku i nogu uz zahvaćanje kože oko usta i očiju. U adolescentno i odraslo doba promjene su obično lokalizirane na šakama te pregibima ruku i nogu.

Liječenje atopijskog dermatitisa obuhvaća njegu kože i primjenu lijekova u obliku krema, masti i losiona. Obavljanje svakodnevne higijene primjenom kupki i gelova za tuširanje, koji zadržavaju vlažnost na koži, te također svakodnevno nanošenje po nekoliko puta masnih neutralnih pripravaka je osnova njege kože kod osoba oboljelih od atopijskog dermatitisa. Na taj način koži se vraća vlažnost i nadoknađuju masnoće i proteini u izvanstaničnoj tvari površnog sloja kože. Lijekovi koji se primjenjuju na kožu su topički kortikosteroidi i imunomodulatori. Topički kortikosteroidi čine zlatni standard za liječenje atopijskog dermatitisa, smanjujući upalu u koži i zaustavljajući krug svrbeža i crvenila. Noviji imunomodulatori, lijekovi u obliku krema i masti su terapija izbora za kronične faze liječenja kad je akutna upala smanjena, kako se crvenilo ne bi brzo vratilo te za područja na koži na koja se topički kortikosteroidi ne smije dugo primjenjivati.

Vezane vijesti